1. Tarla Ürünleri: İlçemizde ekonomik
bakımdan yetiştirilen ana ürünler buğday ve mısırdır. Uygulanan
çayır-mera Yem Bitkileri Üretimi ve Hayvancılığı Geliştirme Projesi
kapsamında dağıtılan tohumluklar ile 2000/467 Sayılı Destekleme
kapsamında son yıllarda İlçemiz yem bitkileri ekiliş alanında büyük bir
artış kaydedilmiştir.
2. Sebzecilik: İlçemizin hemen hemen her
köyünde sebzecilik yaygın olarak yapılmaktadır. En fazla yetiştirilen
sebzeler; domates, biber, hıyar, patlıcan, ıspanak, pırasa, marul,
fasulye, kabak, soğan, lahana ve bakla’dır. Toplam 74,00Ha. Alanda
açıkta sebze tarımı yapılmaktadır.
Ayrıca, plastik sera ve plastik
tünellerde son yıllarda artan bir oranla sebze yetiştiriciliği
yapılmaktadır. Eldeki mevcut arazilerin en iyi biçimde değerlendirilmesi
için en uygun tarımsal etkinlik olarak örtü altı sebzeciliği
görülmektedir. Çünkü bu tarımsal faaliyet küçük alanlarda yapılabilmekte
ve üretim açıkta yapılan yetiştiriciliğe göre 5–10 kat daha fazla
olmaktadır.
Örtü altı Sebzeciliği son yıllarda büyük
ilgi görmeye başlamış ve bu işle uğraşan çiftçi aile sayısında önemli
artışlar olmuştur. Buna paralel olarak modern seralar kurulmaya
başlamıştır.
AMASRA DUT
3. Meyvecilik: İlçemizde 1.112,7 hektar
alanda meyve üretimi yapılmaktadır. Bu alanın 918,87 dekarı fındık
alanıdır. 2007 yılında sertifikalı fidan desteği ile toplu arazi ceviz
yetiştiriciliğinde 23 dekar artış sağlanmıştır. Fındık üretimimiz genel
olarak Kazpınarı, Bostanlar, Kocaköy, Şükürler, İnciğez, Saraydüzü,
Cumayanı, Çanakçılar ve Yukarısal köylerinde yoğunlaşmaktadır.
AMASRA İLÇE HAYVANCILIKHAYVANCILIK
Amasra İlçesinde hayvancılık küçük aile
işletmeciliği biçiminde; birkaç baş hayvan beslenen bir yapı
göstermektedir. Yetiştirilen hayvanların büyük bir kısmı verimleri düşük
yerli ırk veya melez hayvanlardır. Ayrıca hayvan beslemek için gerekli
kaba yem açığı da oldukça fazladır. Yeterli çayır-mera alanları yoktur.
Diğer yandan elde edilen ürünü pazarlama zorluğu da bulunmaktadır. Bu da
hayvancılığın aile gereksinimini karşılamaya yönelik olmasına neden
olmuştur. Ancak son dönemlerde süt toplama merkezlerinin kurulması ve
böylece sütün pazarlanmaya başlanması ve İlimizde mevcut 5 Adet Süt
İşletmesinin bulunması, süt teşviki gibi faktörler Süt Sığırcılığına
yönelimi arttırmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder